- Home
- Aptitude Tests
- Percentage
Aptitude Topics
- Height and Distance
- Simple Interest
- Profit and Loss
- Percentage
- Calender
- Average
- Volume and Surface Area
- Numbers
- Problems on H.C.F and L.C.M
- Simplification
- Surds and Indices
- Chain Rule
- Boat and Streams
- Logarithm
- Stocks and Shares
- True Discount
- Odd Man Out and Series
- Time and Distance
- Time and Work
- Compound Interest
- Partnership
- Problems on Ages
- Clock
- Area
- Permutation and Combination
- Problems on Numbers
- Decimal Fraction
- Square Root and Cube Root
- Ratio and Proportion
- Pipes and Cistern
- Alligation or Mixture
- Races and Games
- Probability
- Banker's Discount
Percentage
Answer: Option C
Explanation:
Let their marks be (x + 9) and x.
Then, x + 9 = | 56 | (x + 9 + x) |
100 |
25(x + 9) = 14(2x + 9)
3x = 99
x = 33
So, their marks are 42 and 33.
Answer: Option D
Explanation:
Suppose originally he had x apples.
Then, (100 - 40)% of x = 420.
60 | x x = 420 | |
100 |
x = | 420 x 100 | = 700. | |
60 |
Answer: Option C
Explanation:
Clearly, the numbers which have 1 or 9 in the unit's digit, have squares that end in the digit 1. Such numbers from 1 to 70 are 1, 9, 11, 19, 21, 29, 31, 39, 41, 49, 51, 59, 61, 69.
Number of such number =14
Required percentage = | 14 | x 100 | % = 20%. | |
70 |
Answer: Option E
Explanation:
x% of y = | x | x y | = | y | x x | = y% of x | ||||
100 | 100 |
A = B.
Answer: Option A
Explanation:
20% of a = b | 20 | a = b. |
100 |
b% of 20 = | b | x 20 | = | 20 | a x | 1 | x 20 | = | 4 | a = 4% of a. | ||||
100 | 100 | 100 | 100 |
Answer: Option E
Explanation:
Let the number of students be x. Then,
Number of students above 8 years of age = (100 - 20)% of x = 80% of x.
80% of x = 48 + | 2 | of 48 |
3 |
80 | x = 80 | |
100 |
x = 100.
Answer: Option D
Explanation:
5% of A + 4% of B = | 2 | (6% of A + 8% of B) |
3 |
5 | A + | 4 | B | = | 2 | 6 | A + | 8 | B | |||
100 | 100 | 3 | 100 | 100 |
1 | A + | 1 | B | = | 1 | A + | 4 | B | |
20 | 25 | 25 | 75 |
1 | - | 1 | A = | 4 | - | 1 | B | |||
20 | 25 | 75 | 25 |
1 | A = | 1 | B | |
100 | 75 |
A | = | 100 | = | 4 | . |
B | 75 | 3 |
Required ratio = 4 : 3
Answer: Option D
Explanation:
Let the number be x.
Then, error = | 5 | x - | 3 | x = | 16 | x. |
3 | 5 | 15 |
Error% = | 16x | x | 3 | x 100 | % = 64%. | |
15 | 5x |
Answer: Option A
Explanation:
Number of valid votes = 80% of 7500 = 6000.
Valid votes polled by other candidate = 45% of 6000
= | 45 | x 6000 | = 2700. | ||
100 |
Answer: Option A
Explanation:
Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.
Required percentage = | 11628 | x 100 | % = 57%. | |
20400 |
Answer: Option B
Explanation:
Let the sum paid to Y per week be Rs. z.
Then, z + 120% of z = 550.
z + | 120 | z = 550 |
100 |
11 | z = 550 | |
5 |
z = | 550 x 5 | = 250. | |
11 |
Answer: Option C
Explanation:
Let the amount taxable purchases be Rs. x.
Then, 6% of x = | 30 |
100 |
x = | 30 | x | 100 | = 5. | |
100 | 6 |
Cost of tax free items = Rs. [25 - (5 + 0.30)] = Rs. 19.70
Answer: Option A
Explanation:
Rebate = 6% of Rs. 6650 = Rs. | 6 | x 6650 | = Rs. 399. | ||
100 |
Sales tax = 10% of Rs. (6650 - 399) = Rs. | 10 | x 6251 | = Rs. 625.10 | ||
100 |
Final amount = Rs. (6251 + 625.10) = Rs. 6876.10
Answer: Option B
Explanation:
Increase in 10 years = (262500 - 175000) = 87500.
Increase% = | 87500 | x 100 | % = 50%. | |
175000 |
Required average = | 50 | % = 5%. | |
10 |